Ezoterika - ezotériával foglalkozó ezoterikus blog

Leírás, hosszan.

Utolsó kommentek

  • IGe: Érdemes elolvasni a témában: Horoszkóppal cáfolni a horoszkópot ? vilagnezet.blog.hu/2007/06/25/ho... (2007.06.25. 20:51) Mi az a Vízöntő korszak?
  • vjudit: És miután ennek a két számnak az összege 8 az alábbiakat állapíthatjuk meg: A 2-es számrezgése: Ez... (2006.10.13. 07:30) A huszonhatodikak
  • Lizzy: Szóval minden angol ember angyal lenne?? Na, ne! Esetleg a Colin Firth ... (2006.10.11. 15:37) Angyal
  • Lizzy: Napsugaras Bodorkám! Szerintem is fontos az önismeret, bár kérdéses, hogy valóban segítenek-e benn... (2006.10.11. 15:35) Egy kis teszt
  • Bodorka: Drága Lizzym! Igen, valóban jó ötlet az egyes vízformákkal végigvezetni az évszakokat, nekem is t... (2006.10.07. 21:58) Benyomások az évszakokról
  • Utolsó 20

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Benyomások az évszakokról

2006.07.03. 21:43 Bodorka

Drágáim!

Soxor hallottam már, hogy a különböző évszakoknak különböző színei vannak.

A tavasznak a jellemző színe a zöld és a pasztellszínek, a nyáré a harsogó kék, sárga és piros, az őszé a narancs és barna, míg a télé a fehér és fekete. De nemcsak a szemünk, hanem a fülünk, az orrunk és a nyelvünk is talál egy-egy évszakra jellemző jellegzetességet, amiket ha csak felemlegetünk, már szinte a "bőrömön érzem" az adott évszakot. (Ez különösen tél végén van így, amikor már mindenki a melegre és fényre vágyik...)
Ezeket a jellegzetességeket szedtem most egy csokorba, a teljeség igénye nélkül. Ha van kedvetek, bátran hozzátehetitek a magatokét!

A tavasz hangja egyértelműen a madárcsicsergés. Képesek álló nap, akár hajnali háromkor is dalra fakadni!
A nyár hangja a tücsökciripelés, a fűnyíró monoton zúgása vagy a vakító égbolton elhúzó kisgépek hangja.
Az őszé az esőcseppek kopogása és a távoli kutyacsaholás,
és a télé a varjak károgása és a frissen hulott hó ropogása a csizmám alatt.

Az illatok:

Tavaszal a bódító, édes virágillatok, amikbe szinte beleszédül az ember.
Ha megérzem a levágott fű illatát (imádom!) vagy bármilyen naptejbe beleszagolok, egy pillanat, és máris a nyárban találom magamat.
Az ősz szaga a gyümölcsfákról lehullott erjedő gyümölcsök illata, de nekem a füstszagról is mindig ez az évszak jut az eszembe.
És a tél az elmaradhatatlan fenyőfa és mandarinillattal.

És az ízek:

A tavasznak mindig primőr íze van. (Kicsit vízízű, de legalább már idei!) A nyár  mindig tele van igazi, zamatos, ropogós gyümölcsízekkel, zöldségkavalkáddal. Ősszel a nyári ízekhez hozzájön még az elmaradhatatlan must és frissen facsart almalé íze, persze igazi almából. A tél pedig a szaloncukor- mandarin, no meg persze kocsonyaízű.

Nektek is vannak hasonló élményeitek?

Napsugarakat:

Bodorka

2 komment

Címkék: hangulatok

A bejegyzés trackback címe:

https://ezoterika.blog.hu/api/trackback/id/tr8011091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lizzy 2006.10.06. 15:50:11

Napsugaras Bodorkám!
Szerintem az évszakoknak nem csak színe, hangja, illata van, hanem lehetnek más jellemzői is (nem tudom jól kifejezni). Pl. vizek: tavasz - hangosan csörgedező hegyi patak, nyár - a tenger, ősz - a lusta nagy folyók, mondjuk a Tisza, tél - befagyott hideg bányatavak. Vagy zene, testmozgás (nálam a nyár a szexé). Virágok: tavasz – hóvirág, ibolya, nyár – pipacs, szarkaláb, ősz – muskátli, krizantém, tél – szobanövények. Gyümölcsök: tavasz –eper, nyár – őszibarack, ősz – szőlő, tél – alma (banán, narancs).
Végtelenségig lehetne sorolni.
Azért jó elálmodozni most a tavaszon és a nyáron ...

Bodorka 2006.10.07. 21:58:09

Drága Lizzym!

Igen, valóban jó ötlet az egyes vízformákkal végigvezetni az évszakokat, nekem is tetszik az ötleted. (Bár nálam az ősz elsősorban az esőt jelenti...) A virágokkal kapcsolatban pedig a legkellemesebb téli "virágillatom" a szentestén mindent betöltő karácsonyfa édes illata)
Ne aggódj, a tavasz is itt lesz nemsoká, addig pedig számoljuk vissza a napokat Karácsonyig... :-))

Napsugarakat:

Bodorka
süti beállítások módosítása